Skip to main content

DE LOCATIE 

– DE LOCATIE – 

DE LOCATIE 

– DE LOCATIE – 

DE LOCATIE 

– DE LOCATIE – 

DE LOCATIE 

– DE LOCATIE – 

DE LOCATIE 

– DE LOCATIE – 

DE LOCATIE 

– DE LOCATIE – 

DE LOCATIE 

– DE LOCATIE – 

DE LOCATIE 

– DE LOCATIE – 

– DE LOCATIE – 

DE LOCATIE 

– DE LOCATIE – 

DE LOCATIE 

– DE LOCATIE – 

DE LOCATIE 

– DE LOCATIE – 

DE LOCATIE 

– DE LOCATIE – 

DE LOCATIE 

– DE LOCATIE – 

DE LOCATIE 

– DE LOCATIE – 

DE LOCATIE 

– DE LOCATIE – 

DE LOCATIE 

OVER DE RAADSKELDER

Onder veel panden in de oude binnenstad van ‘s-Hertogenbosch bevinden zich grote middeleeuwse kelders. Helaas zijn zij voor een deel volgestort en ontoegankelijk. Maar De Raadskelder, onder het oude Stadhuis, midden op de Markt, is dat zeker niet!

Architect Jan Darkennis, ook bouwmeester van de Sint Jan, ontwierp De Raadskelder, voorzien van kruisgewelven, gesteund door pilaren in het midden, waardoor een meerbeukige kelder ontstond. In de muren kwamen nissen om verlichting in te plaatsen.

Oorspronkelijke diende de kelder als ontvangst- en feestzaal voor schout en schepenen. Belangrijke personen als keizer Karel V, Filips II van Spanje, Willem van Oranje, de hertog van Alva, keizer Maximiliaan van Oostenrijk en Napoleon werden er ontvangen. In 1556 werden er zelfs 53 Franse soldaten in opgesloten, die bij St.-Quentin gevangen waren genomen. Ook later werd de kelder gebruikt als gevangenis. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werden de kelders veelvuldig gebruikt voor de inkwartiering van soldaten van het garnizoen. En nadat Frederik Hendrik de stad in 1629 had ingenomen, werd er de Staatse Hoofdwacht gelegerd. In 1908 werd de Raadskelder gerestaureerd, waarna deze werd ingericht als ‘stadsfolterkamer’ waar de verzameling folterwerktuigen van de gemeente werd ondergebracht.

Het tweede leven van De Raadskelder begon pas echt in 1927 met de befaamde radiotoespraken van burgemeester F. van Lanschot; hij nodigde ‘de luistervinken van de AVRO’ uit heel Nederland uit om naar ‘s-Hertogenbosch te komen voor een toeristisch bezoek. De laatgotische Raadskelder onder het Stadhuis werd de plek waar de vele bezoekers van een Brabantse koffietafel konden genieten. Door het grote succes stelde de hierbij betrokken bakker voor de ruimte te huren en het een horeca-bestemming te geven. Op 30 april 1929 werd het café-restaurant in gebruik genomen.

Vanaf de opening zijn er gastenboeken bijgehouden. Hierin vind je onder andere een directeur van een Amerikaanse frisdrankenfabriek die in 1950 genoot van ‘a wonderful steak and mushrooms with pepsi-cola’. En Freddy Heineken toen hij er in 1958 dineerde ter gelegenheid van de opening van de Bossche Heinekenvestiging. Maar ook koningin Beatrix en prins Claus ontbreken niet.

Een tot de verbeelding sprekende ruimte onder het oude Stadhuis van ‘s-Hertogenbosch. Dat is De Raadskelder. Wil jij ook in de voetsporen treden van Karel V, Filips II, Willem van Oranje, de hertog van Alva, keizer Napoleon en koningin Beatrix?

Treed dan binnen in De Raadskelder en voel de middeleeuwse sfeer. Mooie uitgelichte gewelven, Delfts blauwe tegeltjes en relaxte loungebanken. Tijd om te ontspannen! Deze locatie met zijn bijzondere architectuur en authentieke kenmerken geeft een gevoel van privacy en vertrouwen. De Raadskelder is een pareltje voor het organiseren van recepties, bedrijfsevenementen, bruiloften en wat al niet meer.

Wij weten hoe de zintuigen geprikkeld kunnen worden en zorgen voor een perfecte uitvoering. Maar niet alleen de locatie zorgt voor een geslaagde receptie, een goedbezocht bedrijfsevenement of een gedenkwaardige bruiloft. De muziek moet goed klinken, het eten en drinken lekker smaken en de gastvrijheid dient oprecht te zijn.

Wij luisteren goed naar jouw wensen en doen je graag een creatief voorstel om er voor alle gasten een onvergetelijk middag of avond van te maken, waar je nog lang van kunt nagenieten. Onze hoogwaardige service en faciliteiten op deze prachtige locatie zorgen ervoor dat jouw bijeenkomst een succes wordt.